Ревю: "Нивганощ" от Джей Кристоф

  
   "Книгите, които обичаме, на свой ред ни обичат. И както ние оставяме следи по страниците, страниците оставят своята следа върху нас."

   Малко или много този цитат сам по себе си е доста добра причина да хвърлите едно око на "Нивганощ" от Джей Кристоф, нали? Но ако все пак още не сте сигурни дали си заслужава времето и парите ви, то днес аз съм тук, за да ви разкажа малко повече за нея.

   Аз самата имах огромни колебания дали да си закупя книгата, защото все пак цената хич не е ниска, а ревютата в Goodreads - толкова противоречиви, че няма как да им се довериш (в случай че като мен предварително четете ревюта). Според доста читатели изказът на автора е префърцулен и труден за четене и самата аз подкрепях това мнение при първата си среща с "Нивганощ" на електронния ми четец преди няколко месеца. Тогава не можах да стигна по-далеч от втора глава, а в момента не мога да се начудя на глупостта си. Радвам се обаче, че в края на краищата по някаква причина реших да дам втори шанс на книгата и даже се сдобих с хартиено копие! Сега това прекрасно фентъзи краси библиотеката ми, а до него се присъедини и продължението "Божигроб", което може да приемете като доказателство за това колко доволна останах от Кристоф.

  "Нивганощ" проследява историята на момиче на име Мия Корвере, чийто живот напълно се преобръща още от десетгодишна възраст чрез публичната екзекуция на баща й, оглавил бунт срещу сената. Семейство Корвере заемат висока позиция в обществото и след това непростимо деяние, майката и малкото братче на Мия също заплащат висока цена, а тя самата успява да избегне участта си и бива взета под крилото на старец, служел на Червената църква.

  Червената църква е най-ужасяващият култ от убийци в цяла Айтрия, именно към който иска да се присъедини вече обучената Мия, за да стане Острие (убийца) и да отмъсти на виновниците за случилото се със семейството й. За да се случи това обаче, тя трябва да премине през още куп уроци и изпитания, поставящи живота й под риск, без дори да има гаранция за окончателен успех.

  Останах доволна от много аспекти от историята, но на първо място бих поставила героите. Изключително добре изградени и развити, които въпреки ръководени от неморални подбуди, е малко вероятно да не харесате.

  Мия е един от най-забележителните и интересни женски образи, на които някога съм попадала. На пръв поглед ще ви се стори лишена от всякакви скрупули, но макар животът да я направил сурова в много отношения, в нея всъщност се крие и голяма доза човещина. Бих казала, че определено претърпя метаморфоза и въпреки стремежа си към отмъщение, в крайна сметка осъзна, че то не трябва да е на всяка цена.

  Освен убиец обаче Мия е и нещо повече. А именно здрачин - човек, контролиращ сенките. И понеже като цяло не се знае много за тази способност, мога единствено да споделя, че всеки здрачин обикновено има за спътник демон, който поглъща страха му и увеличава силите му. В случая на главната героиня това е една не-котка, живееща в сянката й - Господин Благ. Сигурна съм, че ще обикнете непрестанните му остроумни коментари и връзката му с Мия.

  Самият свят, който Кристоф е сътворил, е изключително интересен. Вдъхновената от Древен Рим Айтриянска република, чиято столица пък е въплъщение на града на гондолите - Венеция, няма как да не грабне вниманието ви с богатата си история. Тя в голяма степен е разказана чрез дългите по половин страница авторски бележки, характерни за трилогията, с които макар да ми отне време да свикна, в крайна сметка се научих да ги ценя и осъзнах колко добра е всъщност идеята на автора. А и благодарение на тях прочетох не един или два забавни коментара от разказвача в допълнение към историята.

  Може би единственото нещо, което бих могла да посоча като недостатък, е езикът. Идваше ми леко груб на моменти, но пък от друга страна това си е част от цялостния стил автора, затова някак успях да го преглътна.

  Държа да отбележа, че събитията в последните сто страници бяха абсолютно главозамайващи и ако книгата наистина ви допада, ви съветвам да се сдобиете с продължението още преди да сте я приключи, защото определено ще ви се иска да го започнете веднага.

 "Нивганощ" е невероятен фентъзи роман с богат свят, майсторски написана история и изключително добре изградени персонажи. Истинско приключение, което ще ви грабне още от първите страници и ще ви накара да четете с вълнение чак до последната.

Страници: 632    Цена: 27,90лв.   Издателство: Егмонт   Жанр: Фентъзи

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ревю: "Шест врани" от Лий Бардуго

Ревю: "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг