Ревю: "Шест врани" от Лий Бардуго



  Малко са книгите, които до такава степен ме запленяват, че още щом затворя и последната страница, мога да си кажа: "Това определено ще го прочета отново." Защото до такава степен съм била погълната от историята, влюбена в героите и впечатлена от света им, че в момента на раздялата ни, вече копнея да се върна в началото на това пътуване и да преживея всичко още веднъж. Ето в такъв случай мога без капка колебание да нарека прочетената книга "добра". "Шест врани" не само безпроблемно влиза в тази категория книги за мен, а и се нарежда сред първите позиции. Така че, ако сте погледнали корицата и сте си помислили: "Еха, каква красота!", то с радост ви съобщавам, че книгата е също толкова прекрасна и отвътре.

  Но вместо да ви омайвам, нека накратко ви разкажа за какво става въпрос и какво може да очаквате.


На 17-годишния крадец Каз Брекер, известен още в Кетердам като "Мръсните ръце", му е предложена сделката на живота му - възможност да забогатее отвъд най-смелите му мечти. Но за изпълнението на възложената задача той не може да разчита единствено на себе си и се налага да събере екип, с който заедно да проникнат в най-строго охраняваното място в цяла Фйерда - Ледения палат. Целта им е да спасят учен, открил смъртоносен наркотик, който увеличава силите на притежаващите магически способности Гриша.  

Затворник с жажда за мъст.
Стрелец, пристрастен към залозите.
Беглец с тайно минало.
Шпионин.
Сърцелом.
Крадец с таланта винаги да се измъква.

Бандата на Каз e единствената надежда за спасението на света, но за да успеят, ще трябва членовете й да не се избият помежду си междувременно...

  Вероятно много от вас вече познават Лий Бардуго от трилогията й "Сянка и кост". За тези, които пък не са я чели и се чудят дали трябва да го направят преди да се захванат с "Шест врани", отговорът и според самата авторка е "не". Можете спокойно да започнете дуологията, макар че (длъжна съм да предупредя) в началото сигурно ще сте доста объркани от света и ще ви е необходимо време, за да свикнете. Героите са съвсем нови и може единствено да очаквате една-две кратки появи от стари лица, както и някои препратки към събитията от предишните книги. Аз лично първо прочетох "Сянка и кост" и "Престол и щурм", но не крия, че не са ми много любими и така и не можах да стигна до "Падение и подем". Ваше решение е вие как ще постъпите и дали ще си оставите по-хубавото (определено Враните) за накрая.

   Няма как да не започна с похвала към Бардуго. Тази жена умее да пише. За мен стилът на писане е доста важен и по този критерий тя определено се нарежда сред любимите ми автори. И все пак какво е красивата проза без добре изградени персонажи, интересен свят и изпипан до последния детайл сюжет? За щастие, няма да се налага да търсим отговора на този въпрос в случая, защото Лий Бардуго си е свършила работата перфектно във всяко едно отношение! 

  Тази книга не е от онези, които се проточват. Няма излишно бавене и чакане - директно навлизаме в историята и биваме запознати с главните лица и тяхната задача, след което събитията започват да се навързват едно след друго, създавайки изключително интересна история, която съдържа толкова обрати и изненади, че ще ви се завие свят. И точно когато си помислите как всичко е приключило, финалът ви връхлита и ви оставя без думи. Истинско увеселително влакче, превеждащо ви през куп различни емоции, затова очаквайте да сте доста изтощени накрая. Но бъдете абсолютно сигурни - заслужава си! 

  Креативният сюжет обаче не е най-хубавото, защото нашите шест врани са истинско съкровище. Разнообразни, вълнуващи и запомнящи се герои. Това, което търся във всяка книга, но не успявам да намеря често. 

  При превода са се получили някои грешки с имената на героите, затова в скоби ще уточня как реално се произнасят.


  Каз за мен е най-голямото откритие. Обожавам го. Съвършенният анти-герой, който е малко вероятно да не заобичате. Той отива на мисия да спаси света, а единственото, което го интересува, е дали ще си получи обещаните пари. Оромно удоволствие е да следиш действията му и начина му на мислене. Каз е остроумен, смел, манипулативен и напълно безскрупулен, но брилиантен. Страда не само от физическа, но и от дълбока психическа травма, правеща го още по-интересен и сложен образ, за което наистина се възхищавам на Бардуго.


  Иней (Инеж) е един от най-любимите ми женски персонажи. Сдържана и тиха, вътрешно тя е по-силна, отколкото можете да си представите и не се страхува да изкаже мнението си, когато се налага. Преследвана от тежкото си минало, от нейния морал също не е останало много. Тя е шпионинът на Утайките и е от изключителна важност за екипа. 


  Нина е другото ни момиче, което е също толкова невероятно колкото и Иней! Дръзка, забавна, умна, винаги позитивна и обичаща да си похапва гофрети и торти, Нина е толкова реална, че със сигурност ще се влюбите в нея. Но недейте да я подценявате - има способността буквално да разбие нечие сърце.


  Матиас (Матаяс) е по-обикновен и вероятно сте срещали доста подобни на него герои в други книги. Това обаче изобщо не означава, че е безинтересен. След година в затвора, той излиза оттам студен, изпълнен с омраза и желаещ единствено да отмъсти на виновника, който го е вкарал там.


  Йеспер (Джеспър) пък допринася в голяма степен за забавните моменти в книгата и не се съмнявам, че ще ви накара да се усмихнете. Освен това е също и много добър стрелец, който обаче е пристрастен към залаганията и поради тази причина е затрупан в сериозни дългове. 


  Вилан (Уайлън) е единственият, през чиито очи не успяваме да видим историята и именно затова около него има някаква загадъчност, свързана с миналото му, но е също интригуващ и симпатичен герой. 

  


  Взаимоотношенията между Враните са също толкова интересни за проследяване. Както платоничните, така и романтичните. Точно така - имаме си и романтика! Ако пък не си пададе особено по тези неща, не бързайте да се разочаровате, защото ви уверявам, че всичко е в умерени количества и измислено изключително добре. Една от най-любимите ми книжни двойки е именно от тази дуология и съм сигурна, че и ви ще ги харесате, защото са в буквалния смисъл на думата уникални!

  Заформят се и прекрасни приятелства, които няма да ви останат безразлични. Закачките и остроумните реплики, които си разменят шестимата, са друга причина толкова да ми допадне като цяло бандата им. Диалогът тук е на високо ниво - нямате представа колко ще се забавлявате. 

  Не мога да пропусна да отбележа постижението на авторката в отношение на разнообразието, което ни предоставя. Герои от различни раси, с различни сексуални ориентации, а също и майсторски представени психически травми, които в голяма степен допринасят за сложно изградените образи. 

  В заключение "Шест врани" е едно незабравимо приключение, изплънено с динамика и напрежение от първата до последната страница. Истинско бижу. Не се колебайте, а побързайте да се сдобиете с копие от тази великолепна книга и сами ще се уверите във всичко, казано от мен.

Благодаря на издателство Егмонт за предоставеното копие!

Страници: 560     Цена: 19,90 лв.     Издателсво: Егмонт     Жанр:Фентъзи



Коментари

Популярни публикации от този блог

Ревю: "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг

Ревю: "Нивганощ" от Джей Кристоф