Ревю: "Двама могат да пазят тайна" от Карън Макменъс





 Вероятно много от вас вече познават Карън Макменъс от дебютния й роман "Един от нас лъже". 

 Придържайки се към жанра, в "Двама могат да пазят тайна" авторката ни поднася нова вълнуваща тийн мистерия, която определено е доста по-мрачна от предшественика си. Ако първата книга ви е допаднала, предполагам, че ще се насладите и на тази.

 А в случай че не знаете нищо относно творчеството на авторката, нека ви информирам, че въпреки подобния дизайн на кориците, двете книги са отделни и разказват съвсем различни истории, така че не е нужно да сте чели първата.

 Действието отново се развива в гимназия, както обикновено за YA жанра главните ни герои са на по 16-17 години. Макменъс ни среща с Езра и Елъри, близнаците Коркоран, на които по неприятно стечение на обстоятелствата им се налага да се преместят при баба си в малко градче на име Еко Ридж. Там, където е израснала майка им и леля им е изчезнала преди повече от 20 години. Още от посрещането си обаче, двамата стават свидетели на ужасна злополука, която е само началото на поредица от събития, напът да разтърсят из основи Еко Ридж и жителите му. Всички те още помнят потресаващите трагедии от миналото и когато пет години след убийството на Лейси Килдъф, в града отново се появяват мистериозни заплахи, Елъри се заема със задачата да реши случая, същевременно търсейки отговорите и на старите загадки. Тя е единият ни разказвач, а останалата част от историята виждаме през очите на Малкълм - момче, придобило лоша репутация, благодарение на по-големия си брат, който е бил главният заподозрян за убийството на Лейси. Макар и доста подозрителен за Елъри, тя ще трябва да се довери на Малкълм, ако иска да разкрият кой е серийният убиец, преследващ кралиците на бала.

 Атмосферата на малкото градче и мистериите около жителите му бързо успя да ми грабне вниманието и ме накара да прелиствам с интерес страниците, за да разбера какви са дълго пазените тайни. Имаше тръпка и напрежение, особено около голямото разкритие на финала. Определено останах изненада, макар и без това да нямах каквито и да е предположения.

 От друга страна, развитието на героите изглежда е било за сметка на сюжета и въпреки че мистерията тук ми беше по-интересна, обикнах главните лица от "Един от нас лъже" далеч повече, защото бяха значително по-интересни и по-добре изградени.

 Другият минус на книгата според мен бе липсата на достатъчно действие. Някъде до средата не се случи кой знае какво, а наистина ми се искаше историята да е по-заплетена, но може би вината за лекото ми разочарование се крие в големите ми очаквания.

 И все пак оставам на мнение, че "Двама могат да пазят тайна" е перфектен начин да оползотворите свободното си време с интересен и подходящ за сезона тийн роман, който най-вероятно ще ви остави изненадани и доволни.

Страници: 336     Цена: 14,90 лв.    Издателство: Егмонт    Жанр: YA, мистерия

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ревю: "Шест врани" от Лий Бардуго

Ревю: "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг

Ревю: "Нивганощ" от Джей Кристоф