Ревю: "Изгревът на Аврора" от Джей Кристоф и Ейми Кауфман


  Вземете "Клуб Закуска", а след това прибавете "Пазителите на галактиката". Получава се интересна комбинация, нали? Е, точно това е "Изгревът на Аврора" - космическа опера, проследяваща приключенията на един доста необичаен екип от неудачници, която за мен се оказа едно наистина забавно и вълнуващо преживяване.

  Всички познаваме тандема Джей Кристоф и Ейми Кауфман от трилогията им "Досиетата Илумине", затова сигурно се чудите на какво ниво е новата им съвместна работа. На първо място, тук уникалният начин на разказване липсва за сметка на най-обикновено повествование. Основната идея е по-различна и информацията (поне за мен) е по-достъпна и разбираема. Фантастичният елемент пък е осезаем, а акцентът пада върху изследването на необятния космос и множеството му (измислени) непознати раси и планети. Накратко - ако сте харесали първата трилогия, то вероятно ще харесате и тази.

  Действието ни пренася в далечната 2380, около два века след като човечеството е започнало колонизация на чужди планети и е осъществило контакт с други форми на живот в познатата ни галактика "Млечен път". Срещаме главните лица в академията "Аврора", занимаваща се с подготовката на нови кадри за "Аврорския легион" - коалиция между тераните (хората), бетрасканите и отчасти силдратите (основните извънземни раси в историята), която е заела ролята на бившата ООН като мироопазваща организация. Всеки отряд на легиона се състои от шестима души - Алфа (командващ), Лице (дипломат), Ас (пилот), Гайка (механик), Таран (воин) и Мозък (учен и медик).

  След като първият по успех Алфа Тайлър Джоунс изпуска възможността сам да избере екипа на мечтите си заради случайното спасяване на прекаралата два века в криокамера Аврора О'Мали, той бива оставен с нежеланите неудачници на Академията. Сред тях са дръзката му сестра Скарлет (Лицето), чиито добро настроение и саркастични коментари не стихват, и най-добрата му приятелка Кат (Асът), която е леко плашеща и видимо сурова, но изключително лоялна. Към тях се присъединяват бетрасканът Фин (Гайката), на когото предимно се дължи хумористичния характер на историята, навъсеният и умислен силдрат с известни проблеми с гнева Кал (Таранът), и Зила (Мозъкът), невероятно умна, тиха и силно привързана към бластера си социопатка. Под командването на безумно чаровния Тайлър с неговата непоколебимост, смелост и забележителни лидерски качества, събраните по случайност чудаци приемат съвместната си задача неохотно, но впоследствие разбират, че съдбата им е предопределила доста по-сериозни предизвикателства, в чийто център стои именно Аврора. Обърканото и изгубило всичко момиче се оказва решаващо за бъдещето на цялата галактика, а пътят към спасението й не е никак лесен.

  Авторите са дали на всеки един от героите собствена гледна точка, позволявайки да надникнем в мислите и части от миналото им, но същевременно донякъде ограничавайки развитието им в дълбочина. Седем различни погледа към историята не са лесна задача, поради което съм сигурна, че втората книга ще се реваншира в това отношение и ще ни даде възможност да разберем повече за всеки един от отряда.

  Сюжетът от своя страна е изпипан и поддържащ интереса на читателя през цялото време. Отрядът се натъква на пречка след пречка, като всяка следваща мисия им носи все повече рискове. Дори най-напрегнатите ситуации обаче са подправени с умерено количество хумор и прелитащи между легионерите саркастични коментари, което определено бе една от причините толкова да се насладя на книгата. Отношенията помежду им се затоплиха, завързаха се нови приятелства и процъфтя ненатрапчив и очарователен романс.

  Със сигурност любимата ми част обаче бяха периодичните бележки (типично в стил Джей Кристоф), запознаващи ни с различни аспекти от света на историята - извънземни раси и създания, нови планети и любопитни факти за тях. Кауфман и Кристоф много са се постарали да създадат един интересен и богат образ на Млечния път, задоволявайки любопитството ни относно неразкритите тайни на космоса, за които само можем да гадаем. Имаме удоволствието да научим за гореспоменатите бетраскани и силдрати - начина им на живот, вярванията им, както и историята им, в голяма степен обвързана и с тераните. С нетърпение очаквам продължението да ни запознае с още нови раси, да ни отведе на нечувани планети и разбира се, да обогати знанията ни за вече познатите.

  "Изгревът на Аврора" е изключителното начало на една научнофантастична трилогия, която ще ви пренесе далеч отвъд родната ни Земя и ще ви плени с интересен сюжет, невероятни персонажи и перфектната доза хумор. Затова не се колебайте, а побързайте да се запознаете с Отряд 312!

Благодаря на издателството за предоставената възможност!



Страници: 400    Цена: 14,90 лв.   Издателство: Егмонт   Жанр: Научна фантастика



Коментари

Популярни публикации от този блог

Ревю: "Шест врани" от Лий Бардуго

Ревю: "Нивганощ" от Джей Кристоф

Ревю: "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг