Ревю: "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг


 Краят на годината наближава, а с него и издателствата представят своите последни книги за 2019. В случая на Orange Books това се оказа един доста мрачен, но без съмнение невероятен дебютен роман от китайската авторка Р. Ф. Куанг. Днес ще ви разкажа за "Войната на маковете", или още бих го нарекла - една от най-любимите ми книги за тази година.

 "Войната на маковете" е историческо фентъзи, базирано на кървавите събития от китайската история през 20 век. И по-конкретно - Втората китайско-японска война и Клането в Нанкин. Още тук ще предупредя, че авторката не украсява по никакъв начин жестокостите от миналото на Азия, напротив - представя ги в детайли, които на моменти са доста трудни за четене. Но тези сцени са ключови за историята и развитието на героите, а и все пак книгата не е YA. Затова сами преценете какво може да понесете, преди да се впуснете да я четете.

 Проследяваме историята на младата Рин, сирак от Втората война на маковете, която прекарва детството си, работейки в магазина на настойниците си и помогайки им с незаконната им търговия с опиум. Тя обаче далеч не е съгласна с предначертания й от тях път и когато се отваря възможност да промени живота си, я сграбчва с две ръце. Но тази възможност изисква не малко жертви - огромни усилия и безброй безсънни нощи, прекарани в учене, за да успее Рин да издържи държавния изпит Кеджу. Само така тя ще може да получи образование и да изпълни мечтата си да се обучава в най-престижната военна академия в столицата на империя Никан - Синегард.

 "Болката е цената на успеха." 

 Това научава Рин в стремежа си да постигне целите си, а след като по чудо бива приета в Академията, то още повече се затвърждава. Защото въпреки многото вече направени саможертви, нея тепърва я очаква дългият и труден път към успеха. Затова се налага да стисне зъби и да повтори всички тези усилия. За мен това послание е много важно поради актуалността му и се радвам, че авторката го е вплела по такъв начин в историята. Изключително окуражаващо е да знаеш, че усилията ти никога не са напразно и в крайна сметка ще ти се отплатят.

 Рин научава още, че в Академията от значение е единствено потеклото на човек, а не качествата и постиженията му, и става жертва на всекидневни подигравки и оскърбления относно цвета на кожата и произхода си. С две кървави войни срещу федерацията Муген зад гърба си, Империята е нестабилна и разединена. Разделена е на дванадесет провинции, на всяка от които е начело военачалник. И докато между тях врят и кипят непрестанни вражди, Трета война на маковете се задава на хоризонта. Именно затова академията обучава бъдещи войни, които да защитават Никан от врага й. Но след като осъзнава горчивата истина за предимството на привилегированите, Рин поема по един доста различен път. С помощта на смахнатия си учител по Познание и известни количества наркотици, тя навлиза в дълбините на шаманството.

 Точно тук идва фантастичният елемент в историята. Научаваме повече за китайската митология и множеството божества, от които черпят сили шаманите, както и високата цена за това могъщество.

 Книгата е разделена на три части, но спрямо различията в сюжета, бих определила две такива. През първата половина с огромен интерес и вълнение следях обучението на Рин в Академията, защото бе истинско удоволствие да видя израстването й, докато същевременно научавах повече за войната и историята на Никан.

 "Войната се свеждаше до крайности. Ние или те. Победа или поражение. Нямаше средно положение. Нямаше милост. Нямаше отстъпление." 

 По-нататък в книгата вече се пренасяме в действителната война, за която всички се готвеха. И мога да кажа, че беше представена във възможно най-реална светлина - мрачна, жестока и опустошаваща всичко по пътя си. Както вече казах, Куанг изпада в подробности, разглеждайки редица тежки теми. Говори се за самонараняване, употреба на наркотици и съответно пристрастяване и ставаме свидетели на истински жестокости от рода на геноцид, изтезания и изнасилвания. Нямаше как да не стана съпричастна, четейки болезнено описаните събития, и съм сигурна, че ще въздействат и на вас.

 Персонажите са многопластови и запомнящи се. Не мога да ги определя като "добри" или "лоши", защото изборите им се ръководеха от инстинкта им за оцеляване и желанието да спасят страната си, правейки каквото е необходимо на всяка цена. Възхити ме волята на главната героиня и факта, че никога не се предаде, макар препятствията да не бяха малко. Второстепенните герои са също отлично изградени и много интересни и се надявам в следващата книга да видя повече от тях.

"Войната на маковете" е зашеметяващ и незабравим роман, който си заслужава да бъде прочетен и който няма да напусне съзнанието ви дълго, след като го завършите.

Благодаря на издателството за предоставената възможност!

Страници: 530    Цена: 24,90лв.   Издателство: Orange Books   Жанр: Фентъзи

Коментари

Популярни публикации от този блог

Ревю: "Шест врани" от Лий Бардуго

Ревю: "Нивганощ" от Джей Кристоф