Ревю: "Град от месинг" от С. А. Чакраборти



  Още щом видях издателския план на Ибис за втората половина на 2019, няколко книги привлякоха вниманието ми, но тази, която на мига ме заплени с красивата си корица, предвещаваща вдъхновена от Близкия Изток вълшебна история, бе "Град от месинг".

  Именно това и получих. Вълнуваща, омайваща и запомняща се, историята на Девабад ме грабна още от първата глава и задържа интереса ми до самия край. Ако и вие обичате приказките от "Хиляда и една нощ", то не трябва да имате капка съмнение, че дебютният роман на С. А. Чакраборти е точно за вас.

  "Величието отнема време. Нерядко най-могъщите неща имат най-скромното начало."

  Главната героиня Нахри е препитаващо се с шарлатанство момиче, което ни най-малко не вярва в магии и истории за демони и джинове. Точно обратното - възприема ги единствено като средство за измама на османските благородници и съответно възможност да прибере парите им. В действителност измамите й са доста успешни до момента, в който по време на една от зар церемониите й, животът на Нахри напълно се преобръща. Защото колкото и невероятно да изглежда, тя успява да призове истински джин, при това легендарен войн, на име Дара. След неочакваното си запознанство двамата се впускат в опасно приключение, което ги отвежда до вълшебния град от месинг Девабад - домът на джиновете.

  Нахри е забележителна със своя борбен дух, смелост и непокорство, като разбира се, не мога да не отбележа колко много се насладих на остроумието и саркастичните й коментари. Те в голяма степен бяха насочени към спътника й Дара, който в това отношение също не й отстъпваше и така се получи една изключително интересна динамика между двамата герои. Дара бе в ролята на разказвач на дългата и стара история за магичния свят на джиновете, която от части даде обяснение на Нахри за необичайната й лечителска дарба, но в същото време остави и доста мистерия около собственото минало на война.

  Освен вече познатата ни гледна точка на Нахри малко по-късно се появява и тази на принц Али, през чиито очи виждаме живота в Девабад. Обстановката там, уви, въобще не е толкова приказна, колкото бихте си представили. Царят сериозно разделение и вражди между отделните племена, на брой шест и притежаващи свои собствени квартали в града, като съвместният им живот в единодушие е невъзможен. Царското семейство е изправено и пред непосилната задача да опази мира между джинове (първоначално наричащи се деви) и шафити (наполовина хора, наполовина джинове). Става въпрос за вярата на чистокръвните в тяхното превъзходство и потистничеството на шафитите. Али обаче има голямо сърце, което не му позволява да наблюдава безучастно несправедливостта и жестокостите, на които са подложени ежедневно шафитите, затова и с бунтовничеството си представлява сериозна заплаха за собственото си семейството. Основното действие се развива именно в девабадския двор, място на интриги и кроежи, където в последствие пътищата на двамата главни герои се срещат, и в чиито политически игри Нахри бързо бива замесена.

  Всички познаваме джиновете като изпълняващи желания духове, чиито домове обикновено са вълшебни лампи. Чакраборти обаче ги представя в реалното им могъществото на свръхестествени същества с огнена природа, умеещи да приемат всякаква форма, които в древноарабската митология дори били обожествявани. Различни по природа, има както добри, така и зли джинове, способни на много жестокости. Представена е и тежката съдба на тези в служба на хората, които са поробени от събратята си ифрити. Беше ми изключително интересно да науча в такива детайли за истинската същност на джиновете, тъй като винаги съм била запленена от тези същества.

   Авторката преплита реалната обстановка в нашия свят през 18 век, и по-конкретно Египет, с многовековната история на джиновете, създавайки един сложен и забележителен свят. Смея да твърдя, че е един от най-добрите, които съм срещала като цяло във фентъзи жанра и бях напълно потопена в атмосферата на Ориента, което само свидетелства за майсторството на романа. Имайте предвид, че именно поради богатата предистория и непозната митология ще ви е необходимо повече време, за да попиете детайлите и да можете да се насладите пълноценно на това наистина незабравимото приключие, затова бъдете търпеливи.

  Романът на С. А. Чакраборти бе напълно ново изживяване за мен, голяма глътка свеж въздух сред еднообразието. И категорично мога да заявя, че беше великолепно. Не се колебайте, а побързайте да се потопите и вие в магията на Девабад, защото определено няма да съжалявате! 

Благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност!

Страници: 480    Цена: 18,90лв.   Издателство: Ибис   Жанр: Фентъзи

Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Ревю: "Шест врани" от Лий Бардуго

Ревю: "Нивганощ" от Джей Кристоф

Ревю: "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг