Ревю: "Разстоянието помежду ни" от Кейси Уест


   Не крия, че подхождам със скептицизъм към подобни истории. Когато се натъкна на романтични книги, попадащи в категория "тийн", обикновено подминавам, защото не вярвам да успеят да ме впечатлят или най-малкото - да ми предложат нещо повече от непрестанна драма, раздели и интриги. Относно "Разстоянието Помежду Ни" обаче със задоволство мога да заявя, че действително ме изненада много приятно. Днес съм тук, за да ви разкажа малко повече за нея и да изброя няколко причини, поради които си заслужава времето и парите ви.

Анотация:

Кейман Мейърс, наскоро навършила тревожните седемнайсет, изучава богаташите - един вид личен социален експеримент - и дългогодишните наблюдения говорят за едно - те стават само да харчат пари за безполезни работи. Например, за порцелановите кукли в магазина на майка ѝ.

Ксандър Спенс влиза в магазина на госпожа Мейърс със задача да избере кукла за подарък на баба си и още от пръв поглед Кейман го слага в раздела „абсурдно богат“. Очарователен е и проявява разбиране към нея, както никой досега, ала тя е достатъчно умна да знае, че интересът му бързо ще се изпари. "Богатите страдат от сериозен дефицит на вниманието" - това предупреждение на майка ѝ се е забило като пирон в мозъка ѝ. Но колкото и да се старае да отблъсне Ксандър, младият мъж стиска зъби... И с огромно учудване Кейман си дава сметка, че всъщност ѝ се иска той да остане. Очакванията на майка ѝ, отговорността, която изпитва към нея, неясното минало, страшното бъдеще... всичко това тежи от години върху мислите и раменете на тийнейджърката и тя трудно намира баланса. А сега и толкова неочакваните чувства към момче, паднало сякаш от друга планета... И то от породата на подозрителните свръхзаможни! Това вече идва в повече!

Ксандър обаче, с постоянство и внимание, е напът да докаже, че богатството не е недостатък на характера. И точно в този момент Кейман открива как парите играят още по-голяма роля във взаимоотношенията им. 

При толкова пречки по пътя ще извървят ли разстоянието помежду им?

   Кейси Уест ни разказва историята през очите на тийнейджърка на име Кейман Мейърс, която за разлика от повечето героини в YA романите, изпъква пред главния ни мъжки персонаж със значително по-интересен характер. Изключително саркастична, забавна, умна и рационална, Кейман е голяма глътка свеж въздух сред изобилието от еднообразни, неуверени и честно казано, дори глуповати героини, с които ни срещат повечето автори. Нейна е заслугата за хумористичния характер на романа, а именно в него се крие и чарът му.

   Колкото до Ксандър, той е по-безинтересен, но все пак  симпатичен герой, когото е доста вероятно да харесате. Отношението му към Кейман ме спечели и наистина оценявам начина, по който авторката го е написала. Стори ми се съвсем различен от така обичаните от цялата гимназия популярни момчета, за които сме свикнали да четем.

   Държа да отбележа, че обожавам идеята с магазина за кукли! Някак успя още от началото да ме заинтригува, бързо навлязох в историята и почувствах цялата атмосфера с тези донякъде зловещи порцеланови момиченца.

   Любовната история, която макар да бе на фокус, не попречи на развитието и на други актуални теми. Наистина е рядкост да попаднеш на YA роман, чийто сюжет не е изграден върху основа от огромни количества драма. Ясно, трябва да има някаква интрига, но мога да се обзаложа, че всички вие в един момент също започвате да въртите очи с досада. Тук, за щастие, не вярвам това да се случи.

   Авторката се е заела със задачата да представи точно как парите се оказват причина за разделение между хората. На всеки бива лепван етикет "беден" или "богат". Понякога се случва по-заможните да се отнасят с пренебрежение към тези с по-скромни финансови възможности. И обратното - у по-обикновените хора възникват предразсъдъци относно богатите, както е и в случая на Кейман и майка й. Поради нейното тежко минало и скръбта, донесена й от бащата на Кейман и семейството му, тя не желае дъщеря й да има нищо общо с каквито и да било богаташи. Но както вече сте разбрали, героинята се оказва привлечена именно от такъв човек и постепенно започва да пренебрегва предупреждението на майка си. "Разстоянието помежду ни" доказва, че не бива да поставяме изцяло различни личности под общ знаменател само заради подобните суми в кредитните им карти. Пример за това е Ксандър, който има нелесната задача да покаже на Кейман, че наистина се интересува от нея, а не възприема срещите им като чисто развлечение.

   На последно място обръщам внимание на една друга страна на историята. Уест отлично успява да покаже, че е напълно нормално все още да не си наясно какво е твоето призвание, макар да наближава момента за взимане на важно решение. В такава ситуация са и двамата главни герои, които организирайки си кариерни дни, се опитват да намерят подходяща професия един за друг. Много млади хора реално се сблъскват с този проблем и се радвам, че авторката е решила да го засегне. Човек не бива да се води от амбициите на родителите си, а да следва своите собствени мечти и да прави всичко възможно за тяхното постигане.

   "Разстоянието помежду ни", макар и малка, е приятна и интересна книга, засягаща актуални теми, които биват умело преплетени със забавна любовна история между симпатично и саркастично момиче и момче, чието най-силно желание е да я спечели. Ако харесвате такъв тип книги, то определено ви я препоръчвам и вярвам, че и на вас ще ви допадне.


Благодаря на издателство Емас за възможността да прочета книгата!

Страници: 216    Цена: 15 лв.     Издателство: Емас 



Коментари

Популярни публикации от този блог

Ревю: "Шест врани" от Лий Бардуго

Ревю: "Войната на маковете" от Р. Ф. Куанг

Ревю: "Нивганощ" от Джей Кристоф